thai masszázs

Thai masszázs 

A thai masszázs eredete egészen Indáig nyúlik vissza. Megálmodója egy Észak-Indiában élő Jivaka Kumar Bhacca nevű orvos volt. Tisztelete jeléül az ott élők a mai napig elmondják legalább napi egyszer a páli nyelven fennmaradt mantrát. Buddha kortársa volt és tanításai időszámításunk előtt harmadik-negyedik században terjedtek el Thaiföldön. A nagy hírnevű Ajurvéda gyógynövényekkel és ásványi anyagokkal gyógyított. A masszázs technikája a család szűk körein belül szájról szájra terjedt és maradt fent. A későbbiekben a még fennmaradt ősi tekercseket 1832-ben 3. Rama király összegyűjtötte és a Wat po falába vésette. A Thai kormány elismerte, hogy a falba vésett anatómiai vonalak és energiarendszerek a Thai masszázs alapját képezik, és 1997-ben hivatalosan is elismeri és támogatja a gyógyító masszázs kultúrát az országban. 

A Thai masszázs működésének folyamata

A thai masszázs ritmikus akupresszúrával gyógyít, aktivizálja az energiát a testben. Ez ellentétben a nyugati masszázskultúrákban a test izmainak és ízületeinek átdolgozása a cél. Az elképzelés, hogy az emberi test alapvetően egészséges, ilyenkor az energia akadálytalanul áramlik a testben, azonban ha valahol energia többlet vagy hiány alakul ki ott betegségek jelenhetnek meg. 

A tradicionális thai masszázs során ezeknek az energiavonalaknak az áramlásán van a masszőr fókusza. A masszázst a földön végzik. Ennek az az egyszerű oka, hogy a masszőr és a páciens így egy szintre kerül, és a masszőr a saját testsúlyával és technikájával dolgozhat. A thai masszázs a tíz energiavonal elvén dolgozik, amik szállítják az energiát testünk különböző pontjaira. Tehát a klasszikus thai masszázsban nem a test fizikai kezelése a fő cél, sokkal inkább az energetikai csatornák kezelésén van a hangsúly. A nyújtó gyakorlatokat hatha jógaként ismerjük a thai masszázsban, sokan thai jogaként is nevezik. A nyújtó és feszítő joga átmozgatja az izomzatot, serkenti a nyirokkeringést és feloldja az energiablokkokat a testben.

Shiatsu masszázs

Shiatsu masszázs

A Shiatsu egy ősi keleti fizikoterápiás masszázs. A Shiatsu gyökerei az időszámításunk előtti második századi Kínáig nyúlik vissza. Az ősi Japán masszázs az anma-ból fejlődött ki a ma ismert shiatsu-ra. Az anma masszázs technika gyúró, nyomó, vibrációs fogásokkal gyógyított. Az anma masszázs virágkorát a 17.-19. század között élte. A gyógyító mestereknek kötelező jelleggel kellett alkalmazniuk.

Az 1950-es években új nevet kapott és hivatalosan is  gyógyító masszázsként nevezték: “Shiatsu”. 

A Shiatsu az érintés alapú gyógyítás filozófiáján alapszik. Az érintésnek mágikus ereje van. Nem véletlen, hogy amikor fájdalmat érzünk ösztönösen simogatjuk azt a területet. A reggeli ébredés utáni érintéseknek fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. A szervrendszerünk megtartja rugalmasságát és megelőzhetőek a betegségek.

A shiatsu akupresszúrás masszázsként ismert. Maszunaga Sidzuto a rendszer kidolgozója, aki több 1000 éves kínai gyógyításra alapozta rendszerét. Japánul ujjnyomást jelent. Célja a fájdalmak csillapítása és a stressz, kimerültség megszüntetése. Az ujjnyomás a test meridián vonalai mentén történik, oka az energiaáramlás természetes folyamatának megőrzése. Ha ezek az energiavonalak megakadnak, úgy fájdalmak és betegségek alakulhatnak ki. A kezelés az egész emberi testre koncentrál, hogy az életenergia, a Chi akadálytalanul áramoljon a testben. A Chi maga az életenergia, mindenben megtalálható a víztől egészen minden életformáig. A testünkben lévő hét csakrán keresztül áramlik, ami jelentősen befolyásolja testi és szellemi állapotunkat is.

A kezelés általában egy órát vesz igénybe. Hasonlóképpen, mint a thai masszázsnál egy matracon történik a masszázs. Segíti az öngyógyító folyamatok beindulását a testben. Hát és ízületi fájdalmakra, fejfájásra, depresszióra  nagyon hatásos, és csökkenti a fáradság érzetet, kiegyensúlyozottabbá teszi életünket.

svéd masszázs Győr

Holisztikus Svéd Masszázs 

Hippokratész az ókor legelismertebb orvosa, nézetei szerint az egészséges test megőrzéséhez a megfelelő táplálkozás, testmozgás, gyógyfürdő és masszázs ajánlott. A betegségekre a természetes gyógykezeléseket ajánlotta, a legjobb gyógyírt, a masszázst gyógyfürdővel kiegészítve javasolta.

A svéd masszázs napjainkban az egyik legismertebb masszázsfajta. Hazánkban és a nyugati társadalmakban is az egyik legközkedveltebb kezelésként tekintenek rá. Ellentétben a keleti kultúrában használt technikákkal a klasszikus svéd masszázs egy fiziológiai kezelés ízig-vérig. Ennek öt alap eleme a simítások, dörzsölések, gyúrások, ütögető és vibrációs fogások.

A masszázs célja, hogy a testből az izomzat fellazításán és átgyúrásán keresztül eltávolítsa a toxikus tartalmú sejtekben lévő salakanyagokat. Valamint ízületi letapadásokat megszüntesse azzal, hogy az izomzatot elemeli a csontos alapról. Ezzel a folyamattal beindítva a sejt anyagcserét és regenerációs folyamatát. Megszünteti a pangó nyirokáramlást és friss oxigénnel látja el a szervezetet. 

A holisztikus szó jelentése „egész”, a holisztikus svéd masszázs feladata az egészség megőrzése vagy helyreállítása. Lényegében a testben található energiablokkok feloldása. A test jelez a masszőrnek a kezelés alatt, hogy hol találhatóak ezek a blokkok. Ennek fizikai megnyilvánulására reagál a masszőr, így megszüntetve egy izomcsomót, aminek kialakulása nem feltétlenül fizikai jellegű, sokkal inkább szellemi.

Ayurvedikus masszázs

Az Ayurvéda egy természetes módon gyógyító Indiai rendszer. Önismereti rendszerként terjedt el, megmutatja, hogy kik is vagyunk. Megtanulhatjuk az ayurvéda ismereteinek elsajátításával, milyen belső és külső tulajdonságaink vannak. Így azt is meg fogjuk tudni magunkról, mi az ami jót vagy rosszat tesz velünk.

Jelentése: hosszú élet titka.

A masszázsban fontos szerepe van az olajoknak és azok alkotóelemeinek. Minden kezelés teljesen egyedi, függ a kezelési területtől, nemtől és kortól is. A klasszikus ayurvedikus masszázst két masszőr végzi párhuzamosan.

Magyarországon leginkább a meleg olajjal történő testmasszázst, az ayurvedikus fejmasszázst, ayurvedikus lábmasszázst alkalmazzák.

A méreganyagok eltávolítása és salaktalanítás a fő célpontja a masszázsnak.

Azonban nem szabad megfeledkezni a Navarakizi ayuverdikus masszázsról sem, amely egy különleges rizs felhasználásával történik. Miután elkészül egy kis zsákba teszik, ezt követően tejbe mártogatva masszírozzák át a testet. A kezelés időtartalma kilencven perc.